Feketedió

A fekete dió (Juglans Nigra) egy nagyon régi gyógynövényünk. Az indiánok porrá tört fekete dió kérget alkalmaztak a gombás bőrfertőzések és bélférgesség gyógyítására. A cherokee törzsbeliek pedig a feketedió-termésburkot addig főzték, amíg a főzet besűrűsödött. Ilyenkor külsőleg alkalmazták, borogatásként.

A feketedió kérge igen erős adsztringens (bőrösszehúzó) hatású. A kéregből főzött teát, főzetet ugyanúgy használják, mint a közönséges dióét. Meg kell viszont jegyezni, hogy amikor feketedió-kéregről beszélünk, mindig csak a belső részét értjük e néven, azaz a farész és a kemény külső kéreg közti lágy, világos háncsrészt.

Fogfájás esetén a feketedió-kéreg rágcsálásának szokását a korai telepesek az indiánoktól vették át. A kéregnek enyhe hashajtó hatása is van. Az amerikai polgárháború idején általánosan használt gyógyszer volt. Ma is alkalmazzák az emésztőrendszer karbantartására, bár nem ugyanaz a gyógyhatása, mint a mi diónknak. A feketedió kérge ugyanúgy alkalmas a székrekedés, mint a hasmenés kezelésére.

A feketedió kérgét és gyümölcsét bőrgombásodás ellen használták. Rákmegelőző hatást is tulajdonítottak neki, ez a megfigyelés abból adódhatott, hogy a gombaölő hatásánál fogva távol tartja azokat a gombákat, amelyeknek egyes összetevői rákkeltőnek bizonyulnak. Mindenesetre a feketedióból készült gyógyszert 1990-ben Németországban rákellenes szerként jegyezték be.

A feketedió termésburka sok C-vitamint tartalmaz. A termésburokból kinyert levet hagyományosan herpesz, ekcéma, fekélyek és szifilisz kezelésére, főzetét pedig féregűzőként alkalmazták Amerikában. Az is ismeretes, hogy a régi indiánok sokszor nem bajlódtak a termésburok-főzet elkészítésével, hanem nyersen rágcsálták a dió zöld burkát. Úgy is hatott.

Köztudott, hogy a bőrfelület szemölcsei vírusos fertőzés eredményei. A feketedió-termésburoklé szemölcseltüntető hatását is megfigyelték. A zöld termésburok fekete-barna levének jelentős szerves kötésű jód tartalma van. A feketedió gyógyhatásához, fertőtlenítő hatásához ez a jód is hozzájárul.

A fekete dió belének – esszenciális zsírtartalma miatt – a mi diónkhoz hasonló koleszterinszint-csökkentő, vérnyomáscsökkentő hatása van. A dióbél – beleértve a közönséges dió és a többi dióféle belét is – zsírsavai nélkülözhetetlenek az emberi szívműködés szabályzásához, az inzulin hasznosításához, és még a hangulatunk javítására is hatnak.

Vélemény, hozzászólás?