Mozgás

Fitotraining-Fitojóga

Mi is az a fitotraining?

A fitoterápia a gyógynövényekkel történő gyógyítás művészete, az ayurveda az élet tudománya.

A fitotraining a különböző stílusú, egyéni egészségfejlesztésre és a betegségek megelőzésére kifejlesztett torna , melyet ayurvedikus elemekkel, jógával, táplálékokkal és gyógynövényekkel kombinálunk.

Fitotraining

A fitotraining sikere egyszerűségében és hatékonyságában rejlik. Minden mozgásformát, minden edzést egy egyénre szabott különleges teázással fejezünk be. A gyógynövényeket, recepteket és a kapcsolódó mozgástervet akár még a nyaralásra is magaddal viheted.  A saját tested használod ellenállásként és az intenzitást is te határozod meg, így lehetséges, hogy ugyanazt az eszközt használja egy elit katona és egy modell is.

Egy fito edzés sokkal intenzívebb, mint egy cardio edzés, sokkal több kalóriát égetsz el rövidebb idő alatt. Az anyagcserét is annyira felpörgeti, hogy az edzés utáni regenerációban (a szervezetünk visszaállása az egyensúlyi állapotba) legalább annyi kalóriát égetsz el, mint edzés közben. Egy zsírégető cardio edzés utóégető hatása ehhez képest minimális.

Szeretnél olyan edzést végezni, amivel nemcsak hogy több kalóriát égethetsz, mint egy hagyományos kardió edzés során, de még izomzatod és belső szerveidet is erősíted vele? 

Ha megtetszett, vedd fel velünk a kapcsolatot, és személyi edzőnk segítségével kidolgozzuk egyéni edzés és táplálkozási tervedet!

 

Maga a funkcionális tréning a fitnesz hazájában, az Egyesült Államokban már óriási népszerűségnek örvend. Ennek számos oka van – minimális eszköz és helyigény, látványos eredmények, széleskörű felhasználás – de ami talán mindennél jobban alátámasztja a létjogosultságát az a szemléletmód, amivel megközelíti a testmozgást.

A funkcionális tréning  a tested és az izmaid a mindennapi élet kihívásaira készíti fel. Nem az izomépítés a lényeg, hanem a kiegyensúlyozott, stabil és terhelhető teljes izomzat. A módszer a test természetes képességeit erősíti és emeli ki, ellentétben pl. az edzőtermi gépekkel való edzés, ahol természetellenes mozgásokat hajtunk végre. Ezek hibás mozgásminták rögzüléséhez és ezáltal sérülésekhez vezethetnek. Természetesen, ha jól végzed a gyakorlatokat az edzőteremben, akkor ennek kicsi az esélye. 

A funkcionális tréning másik alapvető sajátossága, hogy középpontba helyezi az úgynevezett „core” izmok fejlesztését (az ágyéki gerincszakasz körül lévő izomhurok), mely izomcsoport a tested erőközpontja és gerinced stabilizálásában is alapvető fontosságú.

A funkcionális tréning eredete

Eredetileg a rehabilitációban használták gyógytornászok, terapeuták sportsérülésből származó műtétek utáni betegeknél. A módszer lényege, hogy az egyes izomcsoportokat nem izoláltan, hanem különböző mozgásmintákba integrálva erősítik.  Az ízületeket és izmokat minden lehetséges dimenzióban megmozgatjuk,  ezáltal teljesítmény javul, és a hétköznapokban is „funkcionálisabban” működhetnek.

Mi áll a funkcionális tréning módszerének sikere mögött?

2009-ben publikáltak egy kutatást a The Journal of Strength and Conditioning Research tudományos lapban (az amerikai  NSCA – (Nemzetközi Erő és Kondíció Társaság) lapja), melyben összehasonlították a funkcionális tréninget az izolált erőfejlesztő edzéssel (edzőtermi, klasszikus lapsúlyos gépeken végzett gyakorlatok). Az eredmény döbbenetes volt.

A funkcionális tréning módszerrel a vizsgált alanyok 58%-al nagyobb erőnövekedést értek el, a stabilitás növekedése 196%-kal volt magasabb, ízületi fájdalmak pedig 30%-kal csökkentek. Ezért nem véletlen, hogy ma már széles körben alkalmazzák az élsportolók erőnléti edzésprogramjában, számos neves európai futball klub, úszók, triatlonosok, teniszezők, evezősök integrálták be felkészülési programjukba.

Mit várhatsz tőle?

A funkcionális tréning esztétikailag is átformálja a tested, harmonikusan kidolgozott izomzatot eredményez és jobb izom-egyensúlyt, fejleszti az állóképességed és a stabilitásod. Bármilyen sportágra felkészíti a tested és segítségével csökkenthető a sportsérülések száma. Az edzéseid hatékonyságát természetesen csak a helyes táplálkozással lehet fokozni és a rendszeresség itt is alapvető fontosságú.