Fűzfából kelt Márton napi libalakoma, lila édesburgonyával

Az öreg odvas szomorúfűz a ház előtt sok szomorúságot okozott. Terebélyes lombja méltóságteljesen hullámzott a lágy tavaszi szellőben. Amikor azonban a nyári zivatarok idején negyedszerre törtek le a súlyos ágak, és a helyi tűzoltók segítsége kellett ahhoz, hogy a fa alatt álló filagória ne dőljön össze a hirtelen rászakadó mázsás teher alatt, megérett bennem a gondolat, hogy el kell búcsúznunk egymástól.


Az élet azonban nem szűnt meg a kivágott fa helyén. A hatalmas csonkot körülölelő termékeny talajban nyüzsögtek az apró élőlények. Az évek alatt komposztálódott lehulló falevelek, kövér hernyók és giliszták otthonává váltak. A környék vaddisznói előszeretettel túrták fel a földet, hogy minél finomabb csemegéhez jussanak. A kert eme részében így porhanyós, tápdús ágyás keletkezett.
A zöldellő fű és az ínycsiklandó rovarsereg kövérre hízlalta a tavasszal kelt kislibákat, a fűzfaágyásba édesburgonyapalántákat ültettem és céklát vetettem.

Novemberben aztán eljött a libasütés ideje. Márton napjához kötődik Mars isten szent madarának feláldozása, mellyel a betakarítás végét ünnepelték a régiek. Ez volt az utolsó nagy lakoma a karácsonyi böjti időszak előtt, melyen az újbor megkóstolása is esedékessé vált.

Még a földben lapultak az utolsó kerek céklagumók, az édes sárgarépák, és miután a fagy még nem köszöntött be, kertemben versenyt zöldellt a mángold és a fodroskel. Ez az ideje az édesburgonya felszedésének is, melyből idén lilát és narancsszínűt is ültettem. Látván a tarka-barka zöldség sokaságot nem kellett sokáig gondolkodnom mi is kerüljön a liba mellé a kemencébe.

Két szép 60 dkg-os libacombot sóval dúsan bedörzsöltem, és a kertből gyűjtött illatozó kakukkfűvel és csomborral, frissen őrölt borssal meghintve a tepsibe készítettem. Került mellé néhány gerezd fokhagyma és sonkahagyma is, szintén az ősz utolsó ajándékai közül. Kevés bort és vizet öntöttem a libasütő edény aljára, majd cserépfedő alatt 2 órán át sütöttem.

Ennyi idő alatt a combok a fűszerekkel jól átgőzölődtek, de a végső ízorgiához a fedőt levéve még 1 órát zsírjával locsolgattam, pirítottam őket, hogy a csodás piros-pozsgás színt és a kellő ropogósságot elérjem. Köretnek a kisült liba zsírjában sült céklát, édesburgonyát, rukkolát és tyúkhúrsalátát kínáltam. Házi készítésű Oportóval kísértük a lakomát, és így már biztosra vehettük, hogy a mondás szerint következő évben majd nem éhezünk.

A két combból kisült mintegy 3 dl ízes fokhagymás libazsír a következő napokban snidlinggel megszórva az újbor mellé nassolt zsíros pirítós formájában kerül majd az asztalra.

Vélemény, hozzászólás?