Lencsedahl, chili, fürjtojás

A dahl-ok az indiai konyha jellegzetes vegán ételei, melyeket csodálatos fűszerezés tesz kívánatossá. Hüvelyesekből készülnek, hasonlítanak a magyar főzelékekhez, de készítésüknél a fehér lisztet mellőzzük. Saját anyagukkal vagy vöröshagymával sűrítjük ezeket. Hús nélkül is magas fehérjetartalommal bírnak, így a húsmentes étkezésben kiválóan alkalmazhatjuk ezeket az ízletes, krémes ételeket. Ezt az ételt fürjtojással gazdagítottuk.

Lencsedahl hozzávalói:

lencse 40 dkg

vöröshagyma 10 dkg

fokhagyma 3 gerezd

chilipaprika 1 db

só, bors, római kömény, curry, babérlevél

étolaj vagy vaj 1 dl

fürjtojás 12 db

Készítés:

A lencsét elég főzés előtt egy-két órával beáztatni, hogy a nehezebben emészthető szénhidrátok lebontása megkezdődjön, de áztatás nélkül is puhára fő.

A vöröshagymát finomra vágjuk, a zsiradékon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Átforgatjuk, hogy a fokhagyma illóolajai kioldódjanak, és már tehetjük is bele a leszűrt lencsét valamint a fűszereket a só kivételével. Amikor már majdnem puha, sózzuk, és vegyük ki a babérlevelet. Ezután botmixerrel pépesíthetjük a dahlt, de enélkül is finom. Tetejére tesszük a főtt fürjtojásokat, megszórhatjuk metéltre vágott chilivel, és citrommal savanyíthatjuk.

Hatás:

Szépít és gazdagít:) Fogyókúrázók, testépítők vegetáriánusok bátran fogyaszthatják. Glutén és laktózmentes, hozzáadott szénhidrátot nem tartalmaz, viszont fehérjében gazdag. Még több lencse itt.