A dahl-ok az indiai konyha jellegzetes vegán ételei, melyeket csodálatos fűszerezés tesz kívánatossá. Hüvelyesekből készülnek, hasonlítanak a magyar főzelékekhez, de készítésüknél a fehér lisztet mellőzzük. Saját anyagukkal vagy vöröshagymával sűrítjük ezeket. Hús nélkül is magas fehérjetartalommal bírnak, így a húsmentes étkezésben kiválóan alkalmazhatjuk ezeket az ízletes, krémes ételeket. Ezt az ételt fürjtojással gazdagítottuk.
Lencsedahl hozzávalói:
lencse 40 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 3 gerezd
chilipaprika 1 db
só, bors, római kömény, curry, babérlevél
étolaj vagy vaj 1 dl
fürjtojás 12 db
Készítés:
A lencsét elég főzés előtt egy-két órával beáztatni, hogy a nehezebben emészthető szénhidrátok lebontása megkezdődjön, de áztatás nélkül is puhára fő.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a zsiradékon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Átforgatjuk, hogy a fokhagyma illóolajai kioldódjanak, és már tehetjük is bele a leszűrt lencsét valamint a fűszereket a só kivételével. Amikor már majdnem puha, sózzuk, és vegyük ki a babérlevelet. Ezután botmixerrel pépesíthetjük a dahlt, de enélkül is finom. Tetejére tesszük a főtt fürjtojásokat, megszórhatjuk metéltre vágott chilivel, és citrommal savanyíthatjuk.
Hatás:
Szépít és gazdagít:) Fogyókúrázók, testépítők vegetáriánusok bátran fogyaszthatják. Glutén és laktózmentes, hozzáadott szénhidrátot nem tartalmaz, viszont fehérjében gazdag. Még több lencse itt.