Bakonykoppányi kertünk legújabb büszkesége az a különleges sütőtök. Sokan nem is gondolják, de a sütőtök is az “indiánok” földjéről származik. Ez az óriási vitaminbomba az őszi hónapok kedvenc csemegéje. A 16. században említik meg Európában először a sütőtököt, melynek magját a népi gyógyászatban húgyhólyag- és veseproblémákra, húgyúti- és májbetegségek kezelésére, a terméshúst pedig sebgyógyításra használták. A tökmag nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat, linolénsavat, illetve E-vitamint és karotinoidokat. Jelentős a szeléntartalma, illetve további nyomelemek is megtalálhatók benne: pl. mangán, cink és réz. A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. A tökmagban lévő fitoszterol l jó hatással van a prosztatára.A tokoferoloknak és a szelénnek antioxidáns és gyulladásgátló hatása van. A tokoferol további előnyös tulajdonsága, hogy erősíti a kötőszövetet és az izmokat.
A konyhában a húsát sütve, főzve, levesnek köretnek, önálló csemegének ajánljuk, míg magját pörköléssel nassolnivalóként hasznosítjuk. Legújabb tökös receptjeinket hamarosan olvashatjátok. Ezek közül az egyik legfinomabb étel a koppányi sütőtökleves zöldhagymametélttel.