Koppányi sütőtökleves zöldhagymametélttel

A legegyszerűbb levesek közé tartozik, mégis különlegesen finom, vitamindús őszi étel, melyet a Bakonykoppányban termő zamatos sütőtökből pillanatok alatt elkészíthetünk.

Hozzávalók:

4 személyre, 1,2 -1,5 liter leveshez    

koppányi sütőtök   40 dkg

újhagyma 1 csokor

étolaj 1 dl

tejszín 2 dl

só, bors, szerecsendió, kurkuma ízlés szerint

liszt a sűrítéshez 1 evőkanál, de el is hagyható

 

Ennek a sütőtöknek olyan lágy a héja, hogy nem szükséges eltávolítani, így az étel még több vitamint őriz meg. Húsa lédús, ízletes, sok rostot és karotint tartalmaz, magjait pedig felhasználhatjuk TV előtt való ropogtatáshoz.

Elkészítés:

A tököt felkockázzuk, az újhagyma fehér részeit felkarikázzuk, kevés olajon megpirítjuk, karamellizáljuk, így az ízük fokozottan érvényesül. Ha lisztszórással sűrítünk, akkor a pirítás után közvetlenül tegyük meg, de gluténmentes étel esetében ezt a műveletet hagyjuk ki! Saját levében a tököt puhára pároljuk, majd sózzuk, botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, fűszerezzük és a szükséges mennyiségű vízzel, felengedjük, tejszínnel dúsítjuk. Tálaláskor vékonyra szelt zöldhagymaszárral szórjuk meg, ami különleges ízt és roppanós textúrát ad a levesünknek.