Karácsonyi kacsamell naranccsal, almával, fekete bodzával és kölessel

Hozzávalók 4 főre:

bőrös kacsamell 20 dkg-os 4 db

alma 2 db

narancs 2 db

bogyós bodzadzsem  12 dkg

vörösbor 1 dl

zsiradék 2 dkg

cukor 2 dkg

só 2 dkg

durvára tört színes borskeverék

csillagánizs

köles  24 dkg

 

Elkészítés kb. 25 perc:

Előkészítjük az alapanyagokat. A narancsot vékonyan meghámozzuk, és kifilézzük, oly módon, hogy a fehér részek essenek le mind a héjról, mind a narancshúsról, mert ettől megkeseredhet az ételünk.  A narancshéjat vékony metéltre szeljük. Az almát cikkekre vágjuk, hasonló méretre, mint a narancsgerezdek. Citromos vízbe tesszük felhasználásig, hogy ne barnuljon meg. A kacsáról a tollmaradványokat eltávolítjuk. A kacsa bőrét a húsáig négyzetrácsos  mintában bevagdossuk.

A kölest forró zsiradékon átforgatjuk, sózzuk, majd kétszeres vízzel felöntjük, és lefedve puhára pároljuk.

Amíg a köret  párolódik, a kacsamelleket borssal bedörzsöljük, és forró zsiradékban először a bőrös felével alul megkapatjuk, majd ha a zsírja kisült, megfordítjuk. Ekkor bőségesen sózzuk, mivel a mellfilé eléggé vastag. Ha ropogósra sült az alja, a bőrös felére visszafordítjuk, és azt is pirosra sütjük. Egyik oldalnak sem kell több mint pár perc, ha elég forró volt a serpenyőnk. A pirosra sült kacsamelleket lefedve melegen tartjuk, pihentetjük, hogy a húslét és a sót a sejtek magukba szívják, így porhanyós, félig átsült ízletes húst kapunk.

Amíg a kacsa pihen, a kisült zsírján kevés cukrot karamellizálunk, melyben átforgatjuk az almát, a narancshúst és a narancshéjat. Egész csillagánizzsal fűszerezzük, belekeverjük a bogyós bodzadzsemet, majd kevés vörösborral felengedjük és beforraljuk, hogy a leve sűrűsödjön.

A kész kölessel megágyazunk a kacsamelleknek, mellé helyezzük a gyümölcsös ragut, és a felszelt kacsamelleket. Friss naranccsal és csillagánizzsal díszítve tálaljuk.

Egyszerű, gyors, mégis különleges és ünnepi étel.

Lépésről lépésre képekben: